Najlepiej - nawiązując do najstarszych tradycji otrzymywania mleka zsiadłego przez gospodynie wiejskie. Czyli metodą termostatową. Wtedy mleko będzie gazować. Ale proszę się nie martwić, to jest naturalne.
Nie mają Państwo termostatu? Nic nie szkodzi. Wyręczyła Państwa krasnostawska Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska. To z etykiety na butelce z przez nią „pozyskanym” mlekiem wzięliśmy te informacje.
Dopisek
Spółdzielnia ma stronę internetową, nawet w dwóch wersjach - po polsku i po angielsku. Jak się wejdzie na anglojęzyczną, można umrzeć ze śmiechu (najbardziej nas rozbawiło słowo newmess, które rzekomo znaczy nowości, a w rzeczywistości nie znaczy nic, bo nie istnieje, może się za to kojarzyć z new mess, co już coś znaczy, na przykład nowy bałagan, nowy brud; na wszelki wypadek dodamy, że newness też nie znaczy nowości).
Dopisek
Ale mleko mimo wszystko bardzo dobre.
25.08.2010
Jak pozyskać zsiadłe mleko
Etykiety (tagi):
błędy językowe
,
język angielski
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Karta dań -- card of Denmark ;o)
OdpowiedzUsuńMetoda termostatowa oznacza to że mleko zsiada się po dodaniu bakterii mlekowych buteleczkach a nie w kadzi a potem rozlewane do buteleczek. Taki slang mleczarski
OdpowiedzUsuńTo w końcu jak to jest z tym ich zsiadłym mlekiem. Jest prawdziwe czy tak jak większość firm... Robią coś czego w ogóle nie warto jeść. Mleko nie może być podgrzewane do temp. wyższej niż 41 st. C. A jak z tym mlekiem z Krasnegostawu?
OdpowiedzUsuńProponuję poszukać gospojrzałem,który hoduje krowy i od niego kupić mleko a nie wyrób mlekopodobny. Smak mleka z Krasnegostawu jest inny niż mleko samemu postawione żeby się zasiadło.
OdpowiedzUsuńAkurat w d.. Byłeś i g.. Wiesz. Zsiadle mleko z krasnegostawu jest wyborne, sam często biorę ze wsi mleko i nastawiam na zsiadle i niczym się nie różni od mleka zsiadlego z krasnegostawu które również często kupuje bo blisko mieszkam, więc nie siej fermentu.
UsuńPrzepraszam za powstałe błędy ale telefon zmienia wyrazy jak chce. Kupuję mleko od rolnika i w domu wlewamy sobie kubka i pozostawiam na 2 dni. Po tym czasie mogę się cieszyć z mleka zsiadłego. Najlepiej smakuje z kartoflami i cebulką
OdpowiedzUsuńFaktycznie najlepsze zsiadłe jakie do tej pory kupowałem. Nawet teraz jak kupuję mleko z 4% tłuszczu bio to po zakiszeniu nie jest takie dobre. Moze to kwestia karmy dla krówek...pzd
OdpowiedzUsuń